Creativiteit inzetten bij het ontwikkelen van een leermethodiek

Creativiteit inzetten bij het ontwerpen van een leermethodiek is mijn inziens het leukste, maar ook het meest intensieve onderdeel. Veelal wordt de fout gemaakt dit onder tijdsdruk razendsnel te realiseren. Dit is jammer omdat er dan geen optimaal proces van creativiteit plaats vindt. Hoe gaat dit optimale proces van creativiteit dan wel in z’n werk?

De stappen van het klassieke creativiteitsproces

 • Motivatie
  Vraag je af wat de vonk is die je in beweging heeft gebracht. Welk stukje hiervan motiveert jou tot het maken van iets unieks? Wat is je verwachting? Wat is je uitdaging?  Visualiseer het eindsucces in je hoofd en begin het proces met een scherpe focus naar het eindresultaat.
 • Divergentie
  Zet de mogelijkheden uiteen, benoem alles wat in je opkomt, ga hierin zo ver dat een buitenstaander je wellicht voor gek verklaard. Op het moment dat je niets meer weet te bedenken, verplicht jezelf dan om nog een aantal minuten door te gaan, je zal zien dat het de moeite waard is.
  Vergeet niet te communiceren dat je het proces in gaat van brainstormen en gekke ideeën. Zorg dat de anderen begrijpen dat je ideeën verre van realistisch mogen zijn.
 • Frustratie en incubatie
  Bekijk alle mogelijkheden die je hebt, combineer situaties, streep weg, plaats bij etc. Grote kans dat de frustratie toeslaat. Je weet het niet meer. Accepteer dat deze frustratie bij het proces hoort. Neem afstand en ga wat anders doen. Je hersenen blijven op de achtergrond gewoon verder werken aan het proces.
 • Convergentie
  De convergentiefase kan zich op twee manieren openbaren. De eerste is het ‘Wicky de Viking’ (eureka) moment; je ziet het heel scherp, dit is wat er moet gebeuren en zo ga ik het aanpakken. Helaas ontstaat dit moment niet altijd en moet je van veel ideeën naar één of een paar ideeën komen. Dit is een kwestie van keuzes maken. Kijk hierbij ook naar het eerder gevisualiseerde beeld van het eindresultaat. Wat is hierbij het meest passend? Hoe haal ik dit doel? Accepteer dat niet alles even origineel hoeft te zijn om wel de beste beslissing te zijn.
 • Realisatie
  Je gaat het product maken en uitwerken.

De creatiespiraal van Marinus Knoope

Grote aandacht is er op dit moment voor De creatiespiraal van Marinus Knoope. Deze spiraal geeft de processtappen weer die je moet nemen om tot continu proces van creatie te komen. Zijn model gaat er vanuit dat er altijd weer een nieuwe creatie komt die wederom om een nieuw maar vergelijkbaar proces vraagt. Daarbij gaat hij ook sterk uit van beelddenken en benoemt de bijbehorende gevoelens die passend en wenselijk zijn. Marinus Knoope heeft het hier niet over een creativiteitsproces maar over een creatieproces. Zijn stappen zijn mijn inziens een mooie aanvulling op het klassieke creativiteitsproces.

De noodzaak van creatief ontwerpen

Om tot een mooi ontwerp van een leerproces te komen is het belangrijk gebaande paden te durven verlaten. Blended learning (mix van leren) is op dit moment niet meer weg te denken uit het ontwerpen van leerarrangementen. Zelden wordt er nog alleen klassikaal (frontaal) onderwijs gegeven. Door de mix van werkplekleren, trainingen (met aandacht voor alle leerstijlen), leren van ervaren collega’s, e-learning, spellen en andere creatieve vormen is het maken van een opleidingstraject een belevenis geworden. Je kan als ontwikkelaar niet meer achterblijven bij deze trend en creativiteit inzetten is hiermee noodzaak geworden om actueel te blijven.